100 شهر مثل دوبی هم بسازیم به این راحتی ‌ها نمی‌توان پایتخت را به آنجا انتقال داد

شماره خبر : 16218

تاریخ خبر : ۳۰ دی ۱۴۰۳

زمان مطالعه : 6 دقیقه

بازدید : 844

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

وقتی از پایتخت ایران صحبت میکنیم، اشاره به وجود رئیس‌جمهور و چندین وچند صد نفر وزیران ‌و معاونان و کارکنان سازمان‌ها و وزارتخانه‌ها نیست.

وقتی از پایتخت ایران صحبت میکنیم، اشاره به وجود رئیس‌جمهور و چندین وچند صد نفر وزیران ‌و معاونان و کارکنان سازمان‌ها و وزارتخانه‌ها نیست.

دولت واصحابش بدون دانشگاه و نهادهای دفاعی ‌و صنعتی و تولید و بهداشت و درمان و مراکز علمی-تخصصی همچنین  بازار ‌و مردم و دانشجویان و محصلان و محققان و تجربه اندوخته تاریخی و تجمع‌یافته در شهر تاریخی مثل تهران چه کاری می‌تواند بکند.

مگر دولتمردان غیر از این است که تنها تعدادی شخصیت‌های دولتی هستند که نیاز‌های شخصی خودشان را هم بدون مردم، نمی‌توانند تأمین بکنند.
برای انتقال پایتخت، کدام دانشگاه و ‌مؤسسه و نهاد دارای صلاحیت علمی و بین‌المللی و فنی ملی، کار تحقیقاتی کرده ‌ مگر میشود بدون کارشناسی و تحقیقات، هزینه و فایده آن را سنجیده و کجا فرا‌خوان برای این امر مهم داده شده و چه زمان از مردم نظرخواهی شده؟

کارشناسان اعتقاد دارند در ابتدای کار تهران بسیار هوشمندانه به‌عنو ان پایتخت انتخاب شده و به مرور زمان همه امکانات لازم برای مرکزیت و پایتختی مهیا شده است.

تهران به لحاظ کانونی و موقعیت جغرافیایی و استقرار در دامنه البرز شکوهمند و پرنعمت و آب‌و‌هوای معتدل ‌راه‌های دسترسی به سراسر کشور بی‌بدیل است.

اگر تهران به لحاظ ترافیک سنگین و هوای بسیار آلوده ‌و جمعیت نامتوازن و ساختار فیزیکی نامتقارن دارد، این تهران نیست که مقصراست.

دولت‌ها‌ و‌ شهرداران و برخی سیاست‌گذاران ناکارآمد از نظر توسعه‌ای و آینده‌نگری و بی‌توجهی به حقوق شهروندی و نادیده‌گرفتن حق شهروندان به نفع سرمایه و سرمایه‌داری و مبادله‌ای‌شدن زمین و هوا و عرصه و اعیان ‌و میادین و خیابان و پیاده‌رو، و پیاده‌راه و مراکز خدماتی و گردشگری و پارک و محله و فضافروشی بوده و هست.

اگر تهران مغشوش ‌و به‌هم‌ریخته و متراکم و آلوده ‌و چنین و چنان است، فی‌نفسه مشکل شهر و موقعیت جغرافیایی آن نیست. مشکل از کارگزاران اجرائی نظام است.

دولت چرا به مناطق و استان‌ها، چه با تقسیمات موجود یا تقسیماتی جدید با مناطق بزرگ‌تر، اختیارات توسعه‌ای را واگذار نمی‌کند تا نمایندگان صاحب اختیار و نمایندگان محلی، مناطق و شوراها خود به تمشیت امور بپردازند.

دولت امنیت و سیاست خارجی ‌و کلیات سیاست داخلی را تمشیت کند، آن‌گاه خود‌به‌خود از هجوم مردم به مرکز کاسته می‌شود و مناطق‌ توسعه متوازن می‌یابند.

فرض بر انتقال پایتخت هم باشد، در هر مکان فاقد امکانات که انتقال پایتخت میسر نیست؛ پایتخت جدید مالزی (پوتراجایا) تا کوالالامپور نیم‌ساعت است. اگر انتقال پایتخت در نزدیکی‌های تهران گفته می‌شد، شاید توجیه‌پذیر بود.
در این زمان که ارتباطات صوت و تصویر و انتقال اطلاعات به کمال رسیده و جلسات مجازی از پلتفرم‌های متعدد اغلب باکیفیت‌تر از جلسات حضوری است، مکان خیلی مؤثر نیست، مگر در شرایط خاص. منطقه مکران که برای توسعه صنعتی و تجارت جهانی، مانند ‌صنایع آب‌بر ‌و دریامحور مورد توجه است، از نظر حمل‌ونقل و هاب کالا و خدمات دریایی متنوع، سوخت‌گیری و تعمیرات کشتی‌ها،‌ فرودگاه بین‌المللی، ‌ایجاد شهر و شهرک‌های صنعتی با آمایش دقیق علمی چرا تاکنون معطل مانده؟
اما اگر صد شهر مثل دوبی هم در جنوب ایجاد شود، برای پایتختی مناسب نیست و تهران نمی‌شود، مگر جای ارزش‌ها و مفاهیم عوض شود.
انتقال پایتخت آن‌هم از تهران با عظمت فرهنگی ‌تاریخی و تمدنی و با وجود ده‌ها دانشگاه معتبر بین‌المللی و وجود صدها استاد برجسته و مراکز علمی و پژوهشی متعدد و هزاران نفر کارکنان باسواد ‌و باتجربه و آموزش‌دیده وزارتخانه‌ها و مراکز تحقیقی و تولیدی و تجاری و‌ صنایع نظامی و دفاعی و پادگان‌ها ‌و چند میلیون جوان تحصیل‌کرده ‌و ساختاری که در چندین دهه شکل گرفته، چگونه ممکن است.

گردشگری

اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه های آکوتاک
داغ ترین مطالب