در حالی که در ابتدای سال 403 همچنان از دوران آقای رئیسی وام ساخت مسکن 800 میلیون تومان بود، حالا به نظر میرسد که با عقبنشینی بالادستترین مقام مسکنی یعنی وزارت راه و شهرسازی این مبلغ به 650میلیون تومان رسیده است.
بخش قابل توجهای از پروژهای نهضت ملی مسکن در شهرهای مختلف منتظر دریافت این وامها هستند، تا با تامین مالی از بانکها بتوانند پروژههای ناتمام خود را که به دلیل کمبود نقدینگی نیمهتمام گذاشته بودند به اتمام برسانند.
این پروهها غالبا مدت دوسالی از گلنگزنیشان گذشته اما بررسی ها، مشاهدات و همچنین گزارشات مردمی حاکی از آن است که خبری از پرداخت تسهیلات در این بخش نیست و همین امر خود باعث شده که روند اجرای پروژههای نهضت ملی مسکن در بسیاری از شهرها با کندی روبرو شود.
سلیمانی یکی از متقاضیان نهضت ملی مسکن در شهر جدید هشتگرد گفت: سازندگان به دلیل آنچه بیپولی و کمبود در تامین منابع مالی از سمت بانکهای عامل میدانند، همچنان چشم انتظار پرداخت این تسهیلات هستند و کار را نیمه تمام باقی گذاشتهاند و روند انجام کار در این پروژها بسیار به کندی پیش میرود.
وی ادامه داد: عدم پرداخت تسهیلات برای ساخت مسکن از سوی بانکها هم به ضرر سازندگان و هم به ضرر متقاضیان تمام شده، چرا که سازندگان با توجه به افزایش طول زمان ساخت و تورم ماهانه، متضرر میشوند و هم ما متقاضیان باید آورده نقدی بیشتری را برای این پروژهها تامین کنیم که این برای کسانی که جزو دهکهای پایین جامعه هستند بسیار دشوار است.
همچنین حسینی یکی دیگر از متقاضیان گفت: ما درحال حاضر باید خسارت عدم پرداخت یا تامین مالی به موقع بانکها را برای پروژههای نهضت ملی مسکن بدهیم؛ چرا که هرساله با تعدیل آورده مواجه میشویم. واقعا عدم همکاری نکردن بانکها سبب متضرر شدن متقاضیان گردیده و سازندگان هم با مشکلات بسیاری مواجه هستند.
طولانی شدن مدت زمان ساخت پروژههای نهضت ملی مسکن
عدم همکاری بانک ها در پرداخت تسهیلات ساخت باعث شده که صدای مدیران عامل شهرهای جدید از جمله پرند هم در بیاید و از همکاری نکردن بانک ها در پرداخت تسهیلات گلایه کند به طوری که در این زمینه آرش صیادی مدیرعامل شرکت عمران پرند با بیان اینکه یکی از مشکلات اصلی در پروژههای نهضت ملی مسکن مربوط به تسهیلات است گفت: اگر بانک ها در این بخش همکاری نکنند با مشکلات زیادی مواجه خواهیم شد که یکی از آنها طولانی شدن مدت زمان ساخت پروژهها است .
وی ادامه داد: هرچه مدت زمان ساخت طولانی شود قیمت تمام شده واحدهای مسکونی هم به دلیل تعدیل قیمت با افزایش قیمت همراه خواهد شد.
امیدواریم با افزایش میزان تسهیلات بتوانیم بخشی از هزینه ها در این بخش را تامین کنیم.
او بیان کرد: عدم پرداخت تسهیلات باعث شده که فشار بیشتر به متقاضیان برای تکمیل آورده وارد شودوهمین امر باعث نگرانی بیشتر آنها در خصوص پرداخت اقساط شده است که امیدواریم هرچه سریعتر بانک ها در حوزه همکاری لازم را داشته باشند.
وی با اشاره به کاهش میزان تسهیلات ساخت از ۸۰۰ میلیون تومان به ۶۵۰ میلیون تومان گفت: در جلسات اخیر شورای عالی مسکن، که اولین جلسه آن در دولت جدید برگزار شد، وزیر مسکن خانم فرزانه صادق با پذیرش کاهش مبلغ وام ساخت مسکن از ۸۰۰ میلیون تومان به ۶۵۰ میلیون تومان، عملاً از مصوبه قبلی عقبنشینی کرد.
این اقدام قطعا تاثیر بسیار منفی بر آینده پروژهای مسکن میگذارد که زیان ناشی از این تصمیم گریبانگیر مردم خواهد شد. وزیر باید به مردم توضیح دهد که چرا از مطالبه حقوق آنها کوتاهی کرده و چرا نتوانسته است منابع مورد نیاز برای حمایت از بخش مسکن را تأمین کند.