بازار مسکن چند سالی است در وضعیت رکود قرار گرفته و با وجود افزایش نسبی قیمتها، حتی برای سرمایهگذاری نیز جذاب نیست؛ تمام این موارد نشان میدهد بازار مسکن در شرایط بحرانی به سر میبرد و دولت باید با مداخله درست، وضعیت بازار مسکن را بهبود بخشد.
منصور غیبی، کارشناس بازار مسکن، دیگر قدرت و قوت کافی برای معاملات مسکن وجود ندارد و دولت باید با جدیت به بازار ورود و آن را اصلاح کند.
۱۳ درصد اقتصاد ملی را اقتصاد مسکن تشکیل داده است
غیبی مطرح کرد: «نکته مهمی که در اقتصاد مسکن مطرح است، توجه ویژه به واقعیتهای این اقتصاد و طریقه مواجهه با فرایند ناشی از غنا، اصلاح و روند رو به رشد این اقتصاد در جامعه است.»
او ادامه داد: «نباید از این مساله غافل بود، وقتی بین ۱۱ تا ۱۳ درصد از اقتصاد ملی کشور را اقتصاد مسکن که عبارت از مهندسی ساختمان، املاک، ساختوساز، خدمات فنی و مهندسی، تولیدات حوزه ملک و آپارتمان و کارخانههای مرتبط است تشکیل میدهد، بالانس کردن این موارد و در مسیر رشد قرار دادن این همه فرایند، نباید از شیوههای سعی و خطا و شعاری تبعیت کند.»
نباید در حوزه سیاستگذاری مسکن احساسی رفتار کرد
این کارشناس اقتصاد مسکن افزود: «طبیعتاً زمانی که فقط شعار میدهیم، احساسی برخورد میکنیم و غیرواقعبینانه قضاوت میکنیم، رأی، سیستم، نهاد، سازمان و سامانه تشکیل میدهیم؛ این موارد باید در جامعه اقتصادی در حوزه کل ساختمان، شامل مقوله ساخت و مهندسی موضوع و تولیدات مرتبط با آن، در نظر گرفته شوند.»
او گفت: «چه در حوزه نهادینهشده برای خرید و فروش و چه در تولیداتی که به عرصه ظهور رسیدهاند، این تولیدات را باید به بازار ارائه کرد.»
دولت باید با ارائه یک برنامه جامع، با قدرت وارد بازار مسکن شود
غیبی اضافه کرد: «این چرخه را نمیتوان با سعی و خطا پیش برد. طی روزهای اخیر، در سخنان وزیر مسکن و شهرسازی شنیدم که اذعان دارند طبق آمار رسمی، بالغ بر ۲۰ هزار واحد ساختمانی در پنج سال اخیر به مردم تحویل داده شده است. این کجا و شعار چهار میلیون مسکن کجا؟ تبعات ناشی از این شیوه در ارائه آمار و نگاه به اقتصاد مهم مسکن کجا؟»
این کارشناس بازار مسکن درباره بهبود این وضعیت توضیح داد: «در نتیجه، میطلبد که دولت با قدرت وارد عمل شود و یک برنامه جامع، اول در یک نظام کنترلی، سپس در یک نظام نظارتی و بعد اجرای برنامهها ارائه کند.»
وضعیت بلاتکلیفی که از دولت قبل شدت گرفته، باید اصلاح شود
غیبی افزود: «باید اصلاحات را از گذشته شروع و بهینه و بعد برنامه موثر خود را اجرا کنیم؛ زیرا همین خطاهاست که باعث ایجاد بلاتکلیفی در رفتار حوزه ملک و مسکن شده است. بهویژه که این بلاتکلیفی از دولت قبل شدت گرفته و حی و حاضر است و باید اصلاح شود.»
او ادامه داد: «پس باید با یک نگاه واقعبینانه کمک کنیم تا این اقتصاد، یعنی اقتصاد مسکن، به رشد و غنای لازم برسد؛ بعد خود این بخش، تولید ثروت، فرصت، ملک و آپارتمان میکند و مصرفکنندهها را سازماندهی میکند.»
این کارشناس بازار مسکن افزود: «همچنین نظام پشتیبانی و حمایتی را به صورت واقعبینانه و غیرشعاری عملیاتی میکند و این امکان وجود دارد که با برقراری تعادل، کل اقتصاد مسکن به سرانجام برسد.»
قوت کافی در حوزه معاملات ملکی شکل نگرفته است
غیبی درباره انتظارات برای خرید توضیح داد: «در خصوص آمار مربوط به خرید و فروش و شرایط بازار، رصدهای میدانی و سوالاتی که به صورت میدانی مطرح میشود، نشان میدهد هنوز قوت و قدرت کافی در حوزه معاملات ملکی شکل نگرفته است. مردم در انتظار رصد بازارهای موازی، روابط بینالملل و انتخابات اخیر در جوامع و همچنین شرایط تثبیت این دولت هستند.»
یک انباشت انتظاری پشت صف متقاضیان مصرفی در حال شکلگیری است
این کارشناس بازار مسکن اظهار کرد: «همین موضوع مردم را منتظر نگه داشته تا این اتفاقات بگذرند و سپس وارد بازار شوند. ولی طبیعتاً یک انباشت انتظاری، پشت صف متقاضیان مصرفی و حتی سرمایهگذاران در حال شکلگیری است.»
غیبی در آخر گفت: «این مساله باید تخلیه شود و خریدار با آرامش وارد حوزه ملک و معامله شود، تا تنشی مازاد وارد نشود که به گرانی کاذب در این حوزه بینجامد.»